23. marraskuuta 2008

Riitta Kokko

 

 
Rosenmenetelmä
Vastaanotto:
Kurkikuja 13 (Mattila)

53650 Lappeenranta

Kehoterapeutti

Riitta Kokko

delffiini delffiini

Riitta Kokko:

 

Hengitys hoitajana, energisoijana ja tietoisuuden laajentajana

Terveytemme perusta on hengittämisessä. Sen vaikutukset tuntuvat sekä fyysisellä, emotionaalisella että henkisellä tasolla. Kuitenkin riittämätön hengitys on yleistä. Pikemminkin harvinaista on tavata aikuinen, jonka hengitys kulkee esteettömästi, on  syvää ja rauhallista. Väärä hengitys näkyy kehosta: jännittynyt vatsa, sisäänpäin kääntynyt rinta ja kumarat hartiat.

Stressitilanteissa ja tunnepidättelyssä vedämme (yleensä alitajuisesti)  vatsan sisään ja myös keuhkojen ympärillä olevat lihakset jännittyvät, jolloin hengitys pinnallistuu ja nopeutuu. Hengitys toimii kehon ja mielen välissä. Emme voi esimerkiksi komentaa autonomisen hermoston parasympaattisia toimintoja, kuten sydänmen lyöntejä hidastumaan, mutta voimme vaikuttaa siihen hengityksen avulla.

Solujen hapentarve riippuu niiden erikoistumisasteesta. Aivot ovat  hapen suur- kuluttaja. Hermosto reagoi ensimmäisenä hapen puutteeseen elimistön herkimpänä osana. Syvemmässä merkityksessä hengityksellä ammennetaan energiaa, elämän- voimaa, jota joogaperinteessä kutsutaan praanaksi, kiinalaisessa hoitotieteessä
Chi´ksi, kamppailulajeissa Ki´ksi. Sydän pumppaa verta, hengitys energiaa.

Tietoisen hengityksen vaikutuksia:  Hengitys on tärkeä väline stressin purkamisessa: rentouttaa lihaksia,
     mieltä ja tasaa hormonitoimintaa.

 • Vaikuttaa myönteisesti aineenvaihduntaansekä happo-emäs -tasapainoon.
 • Hapensaannin lisääntymisestä yleiskunto kohenee; erityisesti kestävyyssuoritus.
 • Vatsahengitys (tarkoitetaan myös palleahengitystä tai keuhkojen alaosien hengitystä) hoitaa sydäntä. Keuhkojen alaosissa tiheämpi verisuonisto kuin ylempänä; hengityksen laskeuduttua alas sydän saa pumpattua yhdellä lyönnillä enemmän verta ja siinä on enemmän happea.
 • Pallean liikkeestä sisäelimet ja suolisto saavat hierontaa.
 • Iho hyötyy paremmasta hengityksestä. Iho on kehon suurin myrkkyjä poistava elin. Vaillinainen hengitys kuormittaa ihon tehtävää. Hengitysharjoitukset saavat näyttämään ihon paremmalta.
 • Selkeyttää ja kirkastaa ajatuksia. Keskittymiskyky parantuu sekä oleminen tässä hetkessä.
 • Elinvoima lisääntyy, ihmisestä tulee uudella tavalla energinen. Tietoisilla hengitysharjoituksilla voidaan ylläpitää korkeaa ja tasaista energiatasoa.
 • Lieventää kipua vaikututtamalla autonimiseen hermostoon. Antti Heikkilän suositus: Sisäänhengitys neljään laskien, uloshengitys seitsemään laskien.
 • Auttaa olemaan yhteydessä tunteisiin, avaa tunnelukkoja.
 • Avaa luovuutta, intuitiota ja piileviä kykyjä. Luovuus sanan sisältö muuttumassa, uudessa energiassa korostuu oman elämän luominen, johon voi käyttää apuna hengitystä. Avainsanoja: luottamus, helppous, ”sisään tulon” salliminen, vastaanottaminen, avautuminen, antautuminen.
   
  Tietoinen hengittäminen on syvällinen parannus- ja mietiskelytekniikka. Se kohottaa energian laatua, auttaa yhdistymään omaan korkeampaan olemuspuoleen ja lisää halua laajempaan tietoisuuteen.

Hengitys on luonnollinen tie ajatuksista kehoon.
Hengittäminen tuo meidät takaisin omiin todellisiin luontaisiin rytmeihimme.
Hengittäen saa elämästä irti enemmän.
Hengitys on tärkein uuden ajan työkalu.
Hengitä elämää elämääsi!

Kirjavinkkejä:
Aranivich Boris: Kehon ehtymättömät voimavarat. Delfiini kirjat 2011
Jokiniva Mia: Hengähdyshetkiä. Gummerus 2013

 

Hengitysharjoituksia                                   

1.  Rentoutuminen pitkän uloshengityksen avulla

a.  Kuvittele kynttilänliekki silmien eteen , 20-30 sm etäisyydelle nostetun etusormen päässä. Pidä huomio ilmavirrassa huulien välissä ja puhalla kevyesti pitkällä uh:llä
liekkiin, kuitenkin siten, ettei se sammu.
Kun tätä tekee, alkaa uh itsestään pidentyä. Kolme kertaa riittää mielen rauhoittamiseen, mutta jos hoitaa keuhkoperäisiä vaivoja, on useampi kerta tarpeen.
HUOM! Pelkkä uh rentouttaa, ei välttämättä tarvitse nostaa etusormea ylös. Sisäänhengitystä ei tarvitse erityisemmin ajatella, se tapahtuu itsestään.

b.  Aseta kädet vyötärölle kylkiluiden alapuolelle siten, että peukalot ovat selän puolella ja muut sormet osoittavat napaa.  Hengittele hitaasti nenän kautta, laske hengitys alas ja aisti hengityksen liike käsien ja sormien alla (vatsa, sivut, selkä).

c. Laske kädet alas. Puhalla kynttilän liekkiin uh:llä suu kevyesti raollaan. Ilma tulee kevyesti ulos, mutta nyt ei keskitytä suuhun, vaan alaDantienin seutuun. Se jännittyy hieman sisään päin työntäessään ilman ulos tasaisena ohuena virtana.
Suun ollessa raollaan kysymyksessä on myös puhdistuminen.

d. Voimakkaampi puhdistuminen ja avautuminen: Laita sormenpäät suoraan rintalastan alle pallean kiinnittymiskohtaan. Tämä kohta on useimmilla ihmisillä jännittynyt, vaikka pitäisi olla pehmeä ja puolestaan alavatsan jännittyä ilman ulostyöntämisessä.  Tällöin alavatsaan ei  saada yhteyttä, koska kiristys on jo ylempänä. Suu on nyt avonaisempi ja uh tulee äänekkäämmin ja voimallisemmin, HAA,  ja samalla työnnä sormia syvemmälle ja taitetaan kehoa eteenpäin.

2.  Hengityksen kuuntelu (vähintään 5 minuutin ajan)

Istu mukavasti selkä suorana silmät suljettuina. Rentouta keho ja tiedosta, miten
maa kannattelee sen painoa. Hengittele rauhallisesti ja luonnollisesti  huomion levätessä hengityksessä. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta keskittyminen tekee
siitä vaativan. Harjoitus on voimakas vaikutukseltaan.

3.  Syntymättömän lapsen hengitys

Sama kuin edellinen mutta nyt hengitys rajoittuu alaDantienin pienen kohoamisen ja
palautumisen seuraamiseen.

Tämä ikivanha syvään rauhan tilaan johtava menetelmä toimii myös tehokkaana unilääkkeenä: Voit keskittyä tähän iltaisin syvään ja rauhalliseen uneen päästäksesi. Se auttaa myös saamaan uudelleen unen päästä kiinni, mikäli heräät  kesken unen. Voit tehdä tämän vuoteessa missä asennossa tahansa.

4. Energian ammentaminen

Sisäänhengityksellä hengitä energiaa itseesi ja anna sen laskeutua uloshengityksellä ala-Dantieniin.
Muunnos: Hengitä itseesi sellaista energian laatua (ilo, rakkaus, ymmärrys jne.) mitä tunnet silla hetkellä tarvitsevan. Meditoi ominaisuutta.

5.  Tauko / pidätys hengitysten välillä

Sh ---> uh ---> tauko / tyhjyys   - rauhoittaa
Sh --->pidätys --->uh  - virkistää, antaa puhtia

6.  Kolmen keskuksen yhdistäminen ja harmonisointi hengityksen avulla

Keskukset: 1. Pää (ajattelu, äly, järki)
                   2. Sydänkeskus (tunne, vaisto)
                   3. Alavatsa (hengellinen viisaus, intuitio)
                       (tässä esitetty eräs jaottelu)
Hengitä vähän voimallisemmin kuin normaalisti. Sh nenän kautta alavatsaan, uh suun kautta (alavatsa tyhjenee). Mikäli on vaikeaa hengittää vatsaan, voit hengittää sisään rintakehään ja laskea uloshengityksen vatsaan.

7.  Rauhan hengitys (”Breathing peace”)

Sisäänhengityksellä rinta avautuu ja leuka kohoaa käsien mukaillessa liikettä.
Uloshengityksellä suljettuun asentoon leuka alas rinnan painuessa sisään päin.
Molemmat hengitykset ovat yhtä pitkät ja normaalia voimakkaammat. Kuvittele hengittäväsi sisään syvää rauhaa ja tyyneyttä.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Uuden energian Chi Kung -harjoitus

Aluksi herätetään maatähti: Keskity jalkapohjiisi, sitten kuvittele, että niistä virtaava energia muodostaa maahan päin kärjellään olevan kolmion kärjen ollessa noin 30 sm:n syvyydellä maan sisässä. Kärjen päässä on tähti, mustavalkoinen, jossa yin ja yang -tasapainossa. Aktivoi tähti ohjaamalla siitä käsin sisään- ja uloshengitys. Luo sitten mielikuvin ja hengittäen molempiin suuntiin kulkeva energia maatähden ja maan ytimen kristallisen energialähteen välillä.

1. Sh:llä nosta kädet sivuilta ylös vastaanottamaan kullanvalkoista energiaa; uh:llä paina energia käpylisäkkeeseen. Sh:llä levitä hieman käsiä energian aktivoituessa käpylisäkkeessä.
2. Uh:llä paina energia alaDantienin tienoille; sh:llä energia laajenee vatsan seudulla (kädet mukana).
3. Uh:lla paina energia maan lähteeseen; sh:llä nosta keskiDantieniin (sydänkeskus).
4. Uh:lla ohjaa energia kämmeniin ja sormenpäihin (levitä käsiä); sh:llä kokoa energia takaisin sydänkeskukseen ja uh:lla alas.

 

Riitta Kokko  www.kehoterapia.net riitta.kokko1@gmail.com p. 040 535 4975