23. marraskuuta 2008

Riitta Kokko

 


Rosenmenetelmä
Vastaanotto:
Kurkikuja 13 (Mattila)

53650 Lappeenranta

Kehoterapeutti

Riitta Kokko

delffiini delffiini

Rosen-menetelmä on fysioterapeutti Marion Rosenin kehittämä kehoterapia, jonka avulla rentoutetaan jännittyneitä lihaksia ja joka mahdollistaa pidätettynä olevien tunteiden kohtaamisen. Oivalluksen myötä vapaudumme elämää jarruttavista ajattelu- ja käyttäytymismalleista ja saame yhteyden todelliseen itseemme ja voimaamme.

”Mieli unohtaa – keho muistaa.”

ROSEN-MENETELMÄSTÄ
Teksti:Axelsons body-work school/finland/ Sonja Träskbäck ja Merja-Riitta Hämäläinen

KEHO ON PEILI, JOKA NÄYTTÄÄ KUINKA VOIMME SISÄISESTI

Keho ja tunteet liittyvät toisiinsa enemmän kuin ehkä olet tullut ajatelleeksi. Elämän varrella koetut tunteet ja tapahtumat, joita ei ole kyetty käsittelemään, voivat näkyä ja tuntua myös kehossa. Ne aiheuttavat kehoa muovaavia lihasjännityksiä. Kroonisiksi muodostuessaan ne rajoittavat elämistä ja itsensä ilmaisemista.

Rosen-menetelmä on fysioterapeutti Marion Rosenin kehittämä kehoterapia lihasjännitysten tunnistamiseen. Se auttaa rentoutumaan, laukaisee lihasjännityksiä, lisää liikkuvuutta ja elinvoimaa, syventää fyysistä ja psyykkistä tietoisuutta sekä täydentää muita terapiamuotoja.

Rosen-hoidossa kosketetaan jännittyneitä lihaksia tuntuvasti, mutta lempeästi lihasjännitystä vastaavalla voimakkuudella, jolloin ihminen tulee tietoiseksi omista jännityksistään. Hoidon aikana terapeutti ei yritä parantaa, muuttaa eikä neuvoa, vaan muuttuminen tapahtuu ihmisessä itsessään. Jännitysten lauetessa ja unohdettujen tunteiden, tapahtumien tai asenteiden noustessa pintaan syntyy mahdollisuus uusien valintojen tekemiseen.

Rosen-menetelmä sopii kun

olet stressaantunut tai väsynyt
kärsit erilaisista kehon jännityksistä tai kivuista (esim. päänsärky, vatsavaivat,niskakivut)
haluat lisätä itsetuntemustasi
haluat rentoutua
käytät kehoasi itseilmaisuun (tanssijat, näyttelijät, muusikot, puhujat)
haluat löytää uusia voimavaroja ja mahdollisuuksia ilmaista itseäsi

MIELI UNOHTAA, KEHO MUISTAA

Rosen-menetelmässä ajatellaan, että psyykkisten suojamekanismien lisäksi ihmisellä on fyysisiä suojautumistapoja. Suojautuminen tapahtuu lihastyön avulla.
kun elämässä tapahtuu sellaista, jota syystä tai toisesta ei voi tuntea – siihen ei ole lupaa tai tilaa, sitä ei kestä tai jaksa – niin silloin lihakset tukevat ja suojaavat tunteiden kokemiselta. Jos myöhemminkään ei ole mahdollista purkaa tapahtunutta, lihasjännitykset jäävät ikään kuin päälle.
Keho saattaa kantaa pitkään oireetta sellaista, mitä mieli ei ole pystynyt käsittelemään. Kun tulemme ympäristöön tai tilanteeseen, jossa on samankaltainen, tuttu tunnelataus, keho muistaa kuinka puolustautua ja estää tunteen läpipääsyn. kun tämä tapahtuu elämän varrella usein, syntyy kiputiloja kehon väsyessä aina olemaan varuillaan, vaikka ei olisi enää syytä. Usein emme tiedä mitään koteloituneista tunteista, emmekä lihasjännityksistä. Huomaamme vain kivun ja jäykkyyden.
Rosen-menetelmässä lihasjännitystä ei pyritä muuttamaan, poistamaan tai rentouttamaan, vaan se yksinkertaisesti vain kohdataan painamalla sitä jännitystä vastaavalla voimalla. Ote voi olla hellä, mutta kovan kireyden kohdalla voimakas ja syvimmätkin lihaskerrokset tavoittava. Kosketus ja läsnäolo tavoittaa koko ihmisen persoonan. Rosen-kehoterapiassa juuri ne luovat mahdollisuuden yhteyden löytymiseen tiedostamattomaan. Tavoitteena ei ole niinkään parantaa, vaan auttaa ihmistä tunnistamaan lihasjännitys ja kehon pidättäminen. Tämän jälkeen on vasta mahdollista alkaa hellittää tai tulla syvästi tietoiseksi siitä, kuinka kehon jännitys tukee ja auttaa elämäntilanteissa. Jännityksen ja kivun merkitys muuttuu vaivasta arvokkaaksi ja hyväksi.
Meidän kannattaa myös muistaa, että lihasjännitykset ovat auttaneet ja suojanneet meitä vaikeissa tilanteissa tai eläessämme raskaita aikoja. Kun elämämme on vakaalla tai turvallisella pohjalla, voimme rauhassa kohdata ne. Nyt ne saattavat turhaan rajoittaa elämäämme ja estää meitä tekemästä haluamiamme asioita.
Kun ihminen tutustuu syvällä oleviin pidäkkeisiinsä, eikä enää suostu sulkemaan tunteitaan pois, elämä alkaa muuttua. Hän uskaltaa olla oma itsensä ja elää omia tarpeitaan kuunnellen. Silloinkin, kun jännityksen hellittämistä ja yhteyttä tunteisiin ei heti synnyt, ihmistä auttaa kosketuksen voima.
Koskettaessa erittyy oksitosiini-hormoonia, joka lisää stressinsietokykyä ja rauhoittaa kehoa ja mieltä. Sen ansiosta verenpaine laskee, ruoansulatus vilkastuu, hermoston, sydämen ja keuhkojen toiminnat rauhoittuvat, vastustuskyky paranee, mieli tasaantuu, keskittymiskyky sekä tietoisuus itsestä ja omasta sisimmästä lisääntyvät.
Tässä menetelmässä on kysymys muuttumisesta – ihmisestä, joka luulemme olevamme ihmiseksi, joka todella olemme.” Marion Rosen

Lisätietoja Rosen-menetelmästä www.rosenterapia.com