23. marraskuuta 2008

Riitta Kokko

 

 
Rosenmenetelmä
Vastaanotto:
Kurkikuja 13 (Mattila)

53650 Lappeenranta

Kehoterapeutti

Riitta Kokko

delffiini delffiini


Kehoterapeutti Riitta Kokko: Tunteista

Tunteet ovat merkittävä osa inhimillistä elämää. Jos hukkaamme tunteet, hylkäämme samalla olennaisen osan itseämme. Kuitenkin tunteet hämmentävät meitä emmekä tiedä mitä niille pitäisi tehdä. Niihin ei olla saatu opetusta kouluissa eikä kotona. Kuin sosiaalisena geeninä olemme oppineet tukahduttamisen taidon.

Tunteet tarvitsevat aikaa ja pysähtymistä. Nykyisen elämänmuodon kiire ja kilpailu eivät anna tilaa tunteille. Niitä voidaan pitää jopa heikkouden merkkinä ja monen pärjääjän mielessä sana ”tunne” yhdistyy tunteiluun ja hysteriaan.

Uranuurtajana tunteiden ymmärtämisessä oli Wilhelm Reich. Hän teki aluksi jonkin verran yhteistyötä Freudin kanssa, mutta Reichilla oli universaalimpi lähtökohta. Hän rikkoi tabua, ettei saanut koskettaa hoidettavaa. Kosketus oli sellaista, että se vaikutti energian purkautumiseen kehosta. Juuri Reich toi esiin sen, että lapsuuden traumat ovat tallentuneet lihaksiimme, hermojärjestelmäämme ja kehoa ympäröivään energiakenttään.

Ihmiskunta elää parhaillaan aikaa, jossa tunteilla on suuri merkitys ihmisenä kasvamisen ja terveenä pysymisen kannalta. Vallitseva energia työntää voimakkaasti piilotettuja tunteita pintaan puhdistumistarkoituksessa. Elämästä voi tulla hyvin vaikeaa, jos vastustamme tätä prosessia.

Tapa tuntea tai olla tuntematta on elämämme varhaisessa vaiheessa opittu malli meitä lähellä olevien ihmisten tunnekäyttäytymisestä. Tunteiden pidättely tapahtuu alitajuisesti lihasjännityksen ja hengityksen pidättämisen avulla. Emotionaalinen hellittäminen ja kehon vapautuminen jännityksistä kuuluvat yhteen. Jännitystaakat kuluttavat elämänvoimiamme tasolla, joka on normaalia väsymystä syvemmällä. Kehon ja mielen erottamattomuudesta seuraa, että kehon tila heijastuu aivojen välityksellä mieleen. Jännitystila on supistumista. Mielen kaventuessa emme näe kaikkia mahdollisuuksiamme. Elämme jarrut päällä.

Jako hyviin ja huonoihin tunteisiin elää sitkeänä. Haluamme tuntea mieluisat tunteet ja ohittaa raskaat. Kaikki tunteet ovat tärkeitä, oikein ja merkityksellisiä. Kun emme halua kohdata surua, pelkoa tai vihaa, muodostavat ne muurin ilon, rakkauden ja myötätunnon ulostuloon. Ahdistus, levottomuus ja masennus eivät ole tunteita, vaan tukahduttamisen tiloja. Kun tunteet painetaan piiloon, alkaa keho somatisoitua: lääkärikunnassa vallitsee laajasti levinnyt näkemys siitä, että suuressa osassa sairauksia taustalla on tunneperäinen stressi.

Terve vihastuminen on meillä Suomessa tunteista tukahdutetuin. Pidämme sitä jotenkin alentavana ja ajattelemme, että voisi tapahtua jotain kauheaa, jos menettäisimme kontrollin. Tärkeää erottaa toisistaan vihan tunne ja silmittömän raivon tilassa toimiminen.

Tunteisiin liittyy universaali laki: kun antaa tunteen tuntua, alkaa se sulaa pois. Tunteiden kokeminen vapauttaa, pelkkä puhuminen ei. Itkua seuraa kevyempi olo. Jokainen raskaan surutyön läpikäynyt tietää, miten jossain vaiheessa surun hellittää. Tämän prosessin myötä ihminen on muuttunut ja sisimmässään vahvistunut. Elämää virtaa sisään ja jotain uutta pääsee tulemaan tilalle. Saamme symbolisesti siivet.

Kirjallisuutta tunteisiin ja itsetutkiskeluun

Bercelli David:  TRE-stressinpurkuliikkeet. Kuva ja Mieli Oy -11

Beattle, Melody: Irti läheisriippuvuudesta. WSOY –95

Chopich, Erika: Anna sisäisen lapsesi puhua. Light House kustannus -01

Edhin Susanna: Itsensä parantava ihminen. WSOY -02.

Ford, Debbie: Tunnista varjosi, tunne itsesi. Michael Kirjat -02.

Frostergren, Louise Minerva: Ymmärrä tunteesi – hyväksy itsesi. WSOY-92

Harville, Hendrikx: Kaikki se rakkaus mikä sinulle kuuluu. WSOY –97

Heikkilä, Antti: Selkä. WSOY –98

Heikkilä, Antti: Ruumiin Evankeliumi. Rasalas Kustannus -01

Janov, Arthur: Huuto sisimmästä. Metsätähti –80

Hedman, Kaj: Paniikissa – seuranani ahdistus. Kirjapaja -07

Hellsten Tommy: Uhanalainen ihminen. Kirjapaja -08

Malinen, Ben: Häpeän monet kasvot. Kirjapaja -05

Noronen, Olavi: Elämän kirja, vaikeuksista vapauteen. Unio Mystica –96

Paloheimo, Martti: Suomalaisen lapsuuden haavat. Kirjapaja -02

Rosen, Marion ja Brenner, Susan: Rosen-menetelmä: Kosketusta keholle ja mielelle. Omega Books 2005

Roos, Ingalil: Energiavaras uuvuttaa ihmissuhteet. Edita Prima -07

Stone, Joshua David: Sielupsykologia- Ylösnousemuksen avaimet.

Kustannus Oy Taivaankaari -06

Tolle, Eckhart: Uusi Maa. Basam Books 2007

Valtavaara Anna-Liisa: Kiltteydestä kipeät. Gummerus 2005

Ainako anteeksi? Kirjapaja –05

Oikein kiltit. Kirjapaja -07

riitta.kokko1@gmail.com

www.kehoterapia.net